barion
karácsonyi ékszervásár

Biztonságos webáruház, megbízható webshop

Blog Kategóriák Fontos információk,
Linkfelhő biztonság, webshop,
Biztonságos webáruház, megbízható webshop

Milyen megoldásokkal védhetjük ki az internetes csalásokat, a kamu webáruházakat? Először is leszögezhetjük, hogy többféle megoldás is létezik a megbízható webáruházak és a nem fogyasztóbarát webshopok leellenőrzésére.

1) Webáruház ellenőrzése a fogyasztóvédelmi hatóság honlapjain

Sokan nem tudják, de a fogyasztóvédelmi Hatóságnak van egy weboldala, ahol nyilvántartja a jogsértő webáruházakat. Ez a lista nem teljes, csak azokat a webáruházakat tartalmazza, akiket előtte a fogyasztóvédelem ellenőrzött már. Tehát ha a webshopot nem találjuk a listában, akkor nem jelenti azt, hogy megbízható, se azt, hogy nem az.

Jogsértő webáruházak / fekete lista:

https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/

2) A weboldalon lévő információk kigyűjtése, leellenőrzése

Az egyik legfontosabb a lábrésznél (ha legörgetünk a weboldal aljára), hogy legyen KAPCSOLAT, vagy IMPRESSZUM menüpont. Legyen továbbá ÁSZF (Vásárlási feltételek, Általános szerződési feltételek, stb..), és Rólunk / Bemutatkozás menüpont, ahova, ha ráklikkelünk kapjunk teljes körű képet, hogy kivel van dolgunk. Kötelező feltüntetni a webáruházaknak a következő adatokat (és ennél sokkal többet, de ha az itt felsorolt adatok közül egy sincs, azon nyomban lépjünk ki a webshopról, mivel a cég rejtőzködik, titkolózik és nem felel meg a törvényben leírtaknak sem, egy esetleges reklamáció kapcsán nincs elérhetőség, hogy kivel vegyük fel a kapcsolatot. Szóval a legfontosabb és KÖTELEZŐ információk:

- Cég neve / üzemeltető neve

- Cég székhelye / Telephelye

- Adószám/ Cégjegyzékszám / Egyéni vállalkozói nyilvántartási szám

- Telefonszám / E-mail cím

Ha ezek az információk megvannak, az még csak fél siker. Üssük be a Googleba a webáruház címét és nézzük meg van-e róla negatív vagy pozitív vélemény. Sokszor egy kamu weboldalnál a webáruházról azonnal kaphatunk fórumokon információt.

További ellenőrzés  szükséges a fizetési módok esetében is. Az egyik legfontosabb az online bankkártyás fizetés megbízhatóságának megléte. Ezt általában vagy valamelyik hazai bank (OTP, K&H, stb..) vagy egy bejegyzett, erre szakosodott magyar bankkártyás fizetési rendszert integráció biztosítja. Ilyen pl a BARION megbízható fizetési rendszere.

A szállítási módnál is fontos tudnunk, hogy kivel szállít a cég. Érdemes az ismert szállító cégeket választani GLS / DPD / Express One.

Érdemes leellenőrizni a domain név bejegyzésének idejét, azaz a domain korát, hogy hány éves webáruházzal van dolgunk. Ha egy webáruház már több éves, és működik, akkor valószínűleg nagy baj nincs vele, hisz az átverős weboldalak működése általában 3 hónap maximum, ugyanis gyorsan átköltöznek másik domain név alá, hogy ne lehessen őket nyomonkövetni.  A domain név korát a következő linken ellenőrizhetjük le:

https://smallseotools.com/domain-age-checker/

domain bejegyzés ideje3) Úgynevezett Security weboldalakon a webshopot leellenőrizhetjük

A leggyorsabb és egyik legegyszerűbb módszer, ha a weboldal URL-jét vagyis a domain nevét / linkjét kimásoljuk a vágólapra (Controll +C), majd az alábbi felsorolt (vagy további általunk keresett) Trust Security oldalon leellenőrizzük a webshopot. (Controll +V - vel beilleszthetjük az előzően vágólapra másolt linket, majd az általában angol nyelvű honlapon ráklikkelünk az ellenőrzés gombra (Check),

Ilyen weboldalak például a következők:

https://sitechecker.pro

https://www.scamadviser.com

https://www.ssltrust.com.au/ssl-tools/website-security-check

A https://gyerekekszer.hu webshopunk megbízhatóságát mi is leellenőriztettük, íme az eredmény:

biztonságos webáruház

SzerzőTímea 2022/04/23  Hagyj üzenetet!
Tímea
Tímea Stettner Tímea vagyok, a Te gyerek ékszer kalauzod. Mint édesanya számtalan ékszert kipróbáltam mielőtt rátaláltam a csodás ékszereinkre. Kérdezz bátran tőlem, a legjobb tudásom és tapasztalatom szerint fogok válaszolni.

Megjegyzés

Válasz